HomeBlog
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 02:05

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΜΟΥ Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα ρούχα και στον εξοπλισμό που θα πάρουμε μαζί μας! Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο να σκεφτούμε κ όσα άλλα μας είναι απαραίτητα για να είναι οι μέρες μας ξέγνοιαστες και χωρίς απρόοπτα. Έτσι, πρέπει πάντα να αφήνουμε χώρο στις αποσκευές μας για το φαρμακείο των διακοπών μας. Καλό είναι όλα τα απαραίτητα να τα έχουμε σε ένα εύχρηστο τσαντάκι το οποίο θα βρίσκεται σε ένα γρήγορα προσβάσιμο σημείο στις αποσκευές μας.

Τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι τα εξής:

• Αν ακολουθούμε κάποια αγωγή, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα φάρμακα και σε επαρκείς ποσότητες.

• Τον προορισμό μας (βουνό-θάλασσα) • Αν θα κάνουμε ιδιαίτερες δραστηριότητες όπως επικίνδυνα σπορ, πεζοπορία, κτλ

• Θα έχουμε μαζί μας ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά; • Τέλος, αν θα ταξιδέψουμε σε απομονωμένους προορισμούς ή σε κάποια λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα τότε θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα! ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

• Ναυτία κατά την διάρκεια του ταξιδιού, έμετος, διάρροια : τσίχλα ή χάπι για την ναυτία, χάπι για τον έμετο και την διάρροια, φακελάκια με ηλεκτρολύτες για αποφυγή αφυδάτωσης. • Πονοκέφαλος, πυρετός: ένα φάρμακο που να είναι αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες (π.χ ιβουπροφαίνη) Αν έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά καλό θα ήταν να έχουμε κ ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο • Τσιμπήματα από έντομα, ή ερεθισμοί από τσούχτρες και φυτά: στικ ή κρέμα με αντισταμινική δράση. Μια αλοιφή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη και εντομοαπωθητικά σπρέι.

• Μικροτραύματα – εκδορές : αποστειρωμένες γάζες, οξυζενέ, αυτοκόλλητες γάζες, επιδέσμους (σε 2-3 μεγέθη), αντιβιοτική αλοιφή. • Εγκαύματα : ενυδατικό σπρέι , gel , ή κρέμα για άμεση ανακούφηση από την αίσθηση καψίματος.

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 05:55
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ; O σακχαρώδης διαβήτης είναι ουσιαστικά μια διαταραχή του μεταβολισμού. Οι τροφές που καταναλώνουμε διασπώνται σε άλλα συστατικά, μεταξύ των οποίων και η γλυκόζη, που αποτελεί την κύρια πηγή «καυσίμου» για το σώμα μας. Η γλυκόζη, περνάει στα κύτταρα του οργανισμού μας, όπου εκεί μετατρέπεται σε ενέργεια που χρησιμεύει για την λειτουργία τους. Η γλυκόζη όμως δεν μπορεί να εισχωρήσει μόνη της στα κύτταρα. Χρειάζεται την βοήθεια μιας ουσίας- μεταφορέα, την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας. Απελευθερώνεται αυτόματα αμέσως μετά το φαγητό, έτσι ώστε να βοηθήσει την γλυκόζη να μεταφερθεί στα κύτταρα. Ο άνθρωπος που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη λοιπόν είναι αυτός του οποίου το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, η οποία τελικά αποβάλλεται από το σώμα μέσω της ούρησης. Έτσι τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν ικανή ποσότητα γλυκόζης, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος. ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΒΗΤΗ Οι τύποι του σακχαρώδη διαβήτη είναι τρεις. Ο διαβήτης τύπου 1 όπου δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 που δεν παράγεται αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, και ο διαβήτης της κύησης, ο οποίος συνήθως είναι παροδικός. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 Ο διαβήτης τύπου 1 (που ονομάζεται κ ινσουλινοεξαρτώμενος) είναι αυτοάνοσο νόσημα. Το σώμα καταστρέφει από μόνο του τα κύτταρα του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να μην παράγεται η ινσουλίνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος πρόβλεψης εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 1. Η διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ένας ασθενής με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, αλάτι , καθόλου ζάχαρη, κ να προτιμά τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολική άλεσης, λαχανικά κ.τ.λ). ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 Είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη και ονομάζεται κ μη ινσουλινοεξαρτώμενος αφού αντιμετωπίζεται κυρίως με χάπια. Σε αυτού του τύπου τον διαβήτη δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη, ή εμφανίζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Δηλαδή ενώ υπάρχει ισνουλίνη, δεν μπορεί να εισάγει την γλυκόζη στα κύτταρα. Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου δύο είναι: Η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος και η έλλειψη άσκησης , άτομα που έχουν εκδηλώσει καρδιακά επεισόδια, κ.α. Δύο σημαντικές καταστάσεις που προκαλούνται από τον διαβήτη είναι η υπογλυκαιμία και η υπέργλυκαιμία. Υπογλυκαιμία είναι όταν το σάκχαρο του αίματος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κάποια συμπτώματα είναι: πονοκέφαλος, ζάλη, εφίδρωση, σπασμοί, κ.α. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ο συντομότερος τρόπος είναι να φάτε κάτι που περιέχει ζάχαρη. Υπεργλυκαιμία είναι όταν το σάκχαρο του αίματος είναι πολύ υψηλό. (δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου ινσουλίνη στο αίμα). Αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν λαμβάνεις σωστά την φαρμακευτική αγωγή, κ κάποια από τα συμπτώματά της είναι η κόπωση, η απώλεια βάρους, η καρδιακή αρρυθμία κ. α.
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 08:37
Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά κάποιες φορές μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαλλιά δεν είναι απαραίτητα για την διαβίωσή μας, κ έτσι όταν ο οργανισμός «ζορίζεται» επιλέγει να τα θυσιάσει. Οι αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται μια απότομη τριχόπτωση, είναι πολλές, αλλά ας δούμε τις κυριότερες. Έντονο στρες : Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απώλεια μαλλιών. Η κακή διατροφή – εξαντλητικές δίαιτες : Η τρίχα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και για να αναπτυχθεί χρειάζεται τις απαραίτητες βιταμίνες. Χρειάζεται σίδηρο, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, ψευδάργυρο και αμινοξέα. Για αυτό θα πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά. Εμμηνόπαυση Έλλειψη σιδήρου: Ο σίδηρος που βρίσκεται στον οργανισμό μας είναι δεσμευμένος με την φερριτίνη. Μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στην παραγωγή των κυττάρων των μαλλιών. Θυρεοειδής ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ? 1. Φαρμακευτικά σαμπουάν Ένα φαρμακευτικό σαμπουάν με το σωστό PH είναι το πρώτο που πρέπει να επιλέγουμε για να διατηρούμε τα μαλλιά μας υγιή. 2. Αμπούλες και εδικές λοσιόν Οι τοπικές λοσιόν βοηθούν βοηθούν στην αιμάτωση και τη θρέψη του θύλακα της τρίχας. Η θεραπεία δύο φορές το χρόνο είναι αρκετή για να αναζωογονηθούν οι θύλακες των τριχών και το τριχωτό της κεφαλής. 3. Συμπληρώματα διατροφής. Τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής για μαλλιά βοηθούν τόσο στην ποιότητα της τρίχας όσο και στην υγεία του θύλακά της. Στο φαρμακείο θα βρείτε τα πιο κατάλληλα προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών σας, τα οποία είναι εγγυημένα τόσο για την ποιότητα όσο και για την αποτελεσματικότητα τους.
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 07:47

Η εχινάκεια πήρε το όνομα της από την Ελληνική λέξη «εχινός» εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα ινδιάνικο φυτό. Στις μέρες μας, είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, επειδή καταπολεμά το κρυολόγημα, την γρίπη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και όλα αυτά χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ Η εχινάκεια είναι ευρέως διαδεδομένη για την θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης. Μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και στην μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη ενός κρυολογήματος που μόλις ξεκινά. ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Τα πολυσακχαριδικά και πολυακετυλενιακά κλάσματα που περιέχει, διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και τα μικρόβια. Επίσης, χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων. Οι μορφές στις οποίες κυκλοφορεί, είναι χάπια, (αναβράζοντα και μη), αλοιφές, σιρόπια, βάμματα και φυσικά σε φρέσκο και αποξηραμένο βότανο που γίνεται ρόφημα. Η εχινάκεια θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα, και σύμφωνα με έρευνες δεν είναι τοξική. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην γύρη. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά , από παιδιά κάτω των 4 ετών, εγκύους, και άλλες ευπαθείς ομάδες! Για περισσότερα, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας!

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 11:50

Με εξαίρεση την κληρονομικότητα και την ηλικία (που δεν μπορούν να τροποποιηθούν) υπάρχουν κάποιοι παράγοντεσ που σχετίζονται με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας, μπορεί να μας οδηγήσουν σε αρτηριακή τυπέρταση, τον λεγόμενο και "σιωπηλό δολοφόνο"

  • Έχετε περιττά κιλά; Το βάροσ και η πίεση έχουν στενή σχέση. Ο κίνδυνος να εμφανίσετε υπέρταση είναι δύο έως έξι φορές μεγαλύτερος αν έχετε αυξημένο βάρος.
  • Είστε άντρας; Οι άντρες εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση συχνότερα σε σχέση με τις γυναίκες.
  • Έχετε αυξημένη περίμετρο μέσης; Φαίνεται ότι δεν έχει σημασία μόνο το πόσα κιλά ζυγίζετε, αλλά και το ποια είναι η κατανομή του λίπους σας. Για τους άντρες η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 102 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες το όριο είναι τα 88 εκατοστά.
  • Κάνετε καθιστική ζωή; Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 35%
  • Τρώτε αλατισμένα φαγητά; Το αλάτι έχει συνδεθεί στενά με την αρτηριακή πίεση. Από τη μια είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανσμό, γιατί περιέχει το νάτριο, το οποίο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που σε συνεργασία με τα νεφρά ρυθμίζει τα υγρά του σώματος. Από την άλλη, η ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση είναι μόλις 500mg. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα τα νεφρά να μην μπορούν να αποβάλλουν το επιπλέον νάτριο, και έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών και αύξηση της πίεσης.
  • Πίνετε αλκοόλ; Αν πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, όχι μόνο θα αυξηθεί η πίεση σας, αλλά παράλληλα θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασιακών φαρμάκων που λαμβάνετε.
  • Καπνίζετε; Μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου, η πίεση αυξάνεται και παραμένει αυξημένη για περίπου μισή ώρα. όσο μειώνεται η στάθμη τησ νικοτήνης στον οργανισμό, η πίεση αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά. Εάν όμως καπνίζεται 10-20 τσιγάρα την ημέρα (ή και παραπάνω) η πίεση παραμένει συνεχώς σε υψηλά επίπεδα.
  • Παίρνετε αντιφλεγμονώδη ή αντισυλληπτικά φάρμακα; Πολύ συχνά καταναλώνουμε φάρμακαγια πονοκεφάλους, άρθροπάθειες, κτλ, κ μάλιστα χωρίς συνταγή γιατρού. Εάν η χρήση τους είναι συχνή και παρατεταμένη, μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο σημαντική αύξηση της πίεσης, αλλά ακόμα και επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Όσοι έχουν υπέρταση και δεν λαμβάνουν θεραπεία, διατρέχουν: 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επισοδίου 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αορτικά ανευρίσματα και αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων Επισκεφθείτε λοιπόν τον φαρμακοποιό σας, για να σας μετρήσει την αρτηριακή πίεση, να σας δείξει τον σωστό τρόπο να την μετράτε μόνοι σας και να πάρετε συμβουλές για το πως μπορείτε να προστατευτείτε ή να βοηθήσετε τον οργανισμό σας με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 10:17
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ.ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ. Ο θυρεοειδής αδένας είναι από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Παίζει ρυθμιστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας και αποτελείται από δύο λοβούς που ενώνονται μεταξύ τους. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις σημαντικές ορμόνες. Την θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (τ3) και την καλσιτονίνη. Οι διαταραχές των 2 ορμονών Τ3 και Τ4 δημιουργούν πολύ συχνά προβλήματα με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων να πάσχει από «θυρεοειδή». Η έκκριση της Τ3 και της Τ4 ρυθμίζεται από μία άλλη ορμόνη την TSH που παράγεται από έναν άλλο αδένα που βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου μας. Οι θυρεοειδικές ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για την ρύθμιση του μεταβολισμού. Στην βρεφική ηλικία είναι σπουδαίος ο ρόλος τους για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη! Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοεδισμός και ο υπόθυρεοεδισμός. Όταν μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό αναφερόμαστε στην υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Προσβάλλει συχνότερα γυναίκες και τα συμτώματά του ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα κ την διάρκεια της νόσου. Συχνά μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα ή να είναι τόσο ελαφρά και να μην γίνονται αντιληπτά. Στις πιο σοβαρές μορφές παρατηρούμε νευρικότητα, εύκολη κόπωση, αϋπνίες, ταχυκαρδία εύκολο λαχάνιασμα ή καρδιακές αρρυθμίες. Η όρεξη του ασθενή είναι αυξημένη και ενώ τρώει πολύ, αδυνατίζει. Οι παλάμες του είναι ζεστές και μόνιμα ιδρωμένες. Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού γίνεται είτε με την χορήγηση ειδικών φαρμάκων, είτε με την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου που έχει την ικανότητα να καίει τον θυρεοειδή είτε με χειρουργική αφαίρεση. Υποθυρεοειδισμός είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία η έκκριση των ορμονών είναι μειωμένη. Μπορεί να οφείλεται είτε σε βλάβη του ίδιου του θυρεοειδούς είτε σε βλάβη της TSH. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και την βαρύτητα της νόσου. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους, βραχνή φωνή. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού γίνεται με χορήγηση χαπιού της ορμόνης που λείπει. ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ; Οι κυριότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καλή ή όχι λειτουργία του θυρεοειδούς είναι οι εξής: Αιματολογικές Υπερηχογράφημα Σπινθηρογράφημα Παρακέντηση
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 09:51

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Το καλοκαίρι,  ο υδράργυρος ανεβαίνει και ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά. Σε αυτό (εκτός από το νερό που είναι απαραίτητο) μπορούν να μας βοηθήσουν φυσικά τα φρούτα. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τα φρούτα του καλοκαιριού και την διατροφική τους αξία.

Ο βασιλιάς του καλοκαιριού είναι αναμφισβήτητα  το καρπούζι! Το 90% του βάρους του αποτελείται από νερό, γεγονός που το κάνει πολύ δροσιστικό, και που φυσικά το μετατρέπει αυτόματα σε ένα φυσικό διουρητικό. Περιέχει κάλιο  που βοηθάει στην  διατήρηση του ασβεστίου και κατά συνέπεια στην υγεία των οστών. Επίσης περιέχει λυκοπένιο, που βελτιώνει την ροή του αίματος, και βοηθά στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ένα αμινοξύ που υπάρχει στο καρπούζι είναι η κιτρουλίνη η οποία έχει την ικανότητα να μειώνει την συσσώρευση λίπους στα λιποκύτταρά μας. Όταν το καρπούζι είναι ώριμο περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή και καροτενοειδή τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή β καροτένιου και βιταμίνης Α που προστατεύουν την όραση. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης C που προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ισχυρή ανιοξειδωτική δράση.

Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε ανθοκυανίνες οι οποίες είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Φράουλες. Η κύρια διατροφική τους αξία είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Υψηλότερη ακόμα και από τα ποσοστά που βρίσκουμε σε κάποια εσπεριδοειδή. Της έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες και βιταμίνες Α και C.

Ένα ακόμα φρούτο σύμμαχος όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ομορφιά μας είναι το σταφύλι!  Λόγω του καλίου αυξάνει την διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, χαμηλώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Πέρα από το κάλιο όμως  και τις βιταμίνες Α, Β και c, περιέχει ένα πολύτιμο φυσικό συστατικό την ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη έχει φανεί ότι μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στην λειτουργία της καρδιάς, εμφανίζει αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και βοηθώντας στην διατήρηση της νεανικής εμφάνισης.

Διαλέξτε λοιπόν όποια φρούτα σας αρέσουν και εντάξτε τα στην διατροφή σας, όχι μόνο για την γεύση τους αλλά και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.!!

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 15:49

ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

UVA: Είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για την γήρανση του δέρματος

Επειδή δρα στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Επίσης είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του δέρματος, επειδή δρα σε μεγάλο βάθος στην επιδερμίδα μας.

UVB: Είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα. Οι ακτίνες αυτές, μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη. Η δράση τους είναι εντονότερη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.

SPF: Είναι ο γνωστός σε όλους μας δείκτης προστασίας!!

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε τι αναλογία το αντηλιακό αφήνει την ακτινοβολία να περάσει..

Παράδειγμα, ένας δείκτης 15, αφήνει το 1/15 της ακτινοβολίας να περάσει

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της EU, οι δείκτες  SFP 2 και  4 θεωρούνται απαρχαιωμένοι και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ακτινοβολίες του ήλιου. Ο χαμηλότερος δείκτης σήμερα είναι το SFP 8. Επίσης να αναφέρουμε ότι δείκτες άνω του 50 δεν προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται. Ο δείκτης 50 μπλοκάρει τις ακτινοβολίες μόλις 1% περισσότερο από τον δείκτη 30.

 

ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ

Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, και θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες ή μετά από κάθε μπάνιο.

Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες (αυτές που δεν μαυρίζουν εύκολα αλλά κοκκινίζουν) έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία κ γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν 50 δείκτη, και αργότερα μπορεί να μειωθεί σε 30.

Για μέτρια ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες ιδανικός είναι ο δείκτης 30, και αργότερα το 20.

Για σταρένιες ή σκουρόχρωμες επιδερμίδες συνίσταται αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 και αργότερα 15.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ

Εκτός από το πρόσωπο και το σώμα μας, ανάγκη αντηλιακής προστασίας έχουν και τα μαλλιά μας. Ο ήλιος, η ζέστη η θάλασσα τα κάνουν θαμπά, και τα αφυδατώνουν με αποτέλεσμα να σπάνε πολύ εύκολα και να αποκτούν ψαλίδα.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν υπάρχουν αντηλιακά μαλλιών που προστατεύουν  και προφυλάσσουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ

Επίσης σημαντική είναι και η προστασία των χειλιών από την ηλιακή ακτινοβολία μιας και τα χείλη μας περιέχουν ελάχιστη μελανίνη, άρα και περιορισμένη άμυνα απέναντι στον ήλιο. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά αντηλιακά τα οποία είναι σε μορφή stick που προλαμβάνουν την ξηρότητα των χειλιών.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Τα βρέφη έως 6 μηνών  δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο ούτε και κάτω από ομπρέλα γιατί το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο. Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι η έκθεση στον ήλιο να γίνεται νωρίς το πρωί ή από τις 16:00 και μετά που ο ήλιος δεν καίει τόσο πολύ. Τα αντηλιακά που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι αυτά με υψηλό δείκτη προστασίας (30 και πάνω). Η επάλειψη θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση και επανάληψη ανά μια με δύο ώρες τουλάχιστον.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Εξίσου απαραίτητα με τα αντηλιακά μας προϊόντα και είναι και τα after sun.  Ανακουφίσουν από το αίσθημα του καύσου που δημιουργεί ο ήλιος, ενώ ενυδατώνουν και αναδομούν την επιδερμίδα. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο.

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 09:38

Την περίοδο του Πάσχα, τα έθιμα και οι παραδόσεις επιβάλλουν μια διατροφική συμπεριφορά, η οποία είναι αντιφατική. Από την μια η νηστεία της Σαρακοστής, και από την άλλη η απότομη κρεατοφαγία.

Πως λοιπόν μπορούμε να κάνουμε πιο ανώδυνη αυτή την μετάβαση;

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Καλό θα είναι να περιοριστούμε στην παραδοσιακή μαγειρίτσα, που είναι ένα καλό ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και την απότομη κρεατοφαγία. Και φυσικά, συνοδεύουμε με μια σαλάτα με αρκετά λαχανικά.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Συνήθως την Κυριακή του Πάσχα, καθόμαστε όλη την ημέρα γύρω από ένα τραπέζι. Γι'αυτό λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην πέσουμε απότομα στο φαγητό, αλλά να χωρίσουμε την ποσότητα που έχουμε σκοπό να φάμε σε πολλά, μικρά γεύματα!

Το αρνί είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης,φωσφόρου και σιδήρου. Μην ξεχνάμε όμως ότι έχει και πολλά λιπαρά. Γι'αυτό καλό είναι να γεμίσουμε τα πιάτα μας μόνο μια φορά!

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο αλκοόλ. Καλό θα είναι να αρκεστούμε στο λευκό ή το κόκκινο κρασί και να μην καταναλώσουμε περισσότερα από 2-3 ποτήρια.

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 14:52

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), είναι η νόσος των πνευμόνων, που στις δυτικές χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Το πιο πιθανό κατώφλι εμφάνισης της ΧΑΠ είναι η ηλικία των 45 χρόνων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ,παρατηρείται δυσκολία στη αναπνοή κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης όπως το ανέβασμα μιας ανηφόρας ή μιας σκάλας. Αυτή η δυσκολία δεν οφείλεται στην ηλικία, ή στην έλλειψη άσκησης όπως πολλοί πιστεύουν αλλά είναι δυσκολία στην αναπνοή εξ’ αιτίας της χρόνιας φλεγμονής των βρόγχων και αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της νόσου. Φυσικά, η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή όταν αυτή η δύσπνοια συνοδεύει πιο ελαφριές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο, το δέσιμο των κορδονιών, διάφορες δουλειές με τα χέρια κλπ. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η χρόνια αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. 

Η ΧΑΠ υποβαθμίζει  την ποιότητα ζωής των ασθενών, γιατί τους δυσκολεύει στις εργασίες, τον ύπνο, κ γενικά στις δραστηριότητες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια.

Οι βλάβες που προκαλεί η ΧΑΠ είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες, γι’ αυτό πολύ σημαντικό λόγο έχει η έγκαιρη διάγνωση.

 

Για να διαγνωστεί εγκαίρως και σε αρχική φάση η ασθένεια, πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος και να προστρέξει στον πνευμονολόγο εάν απαντήσει καταφατικά σε 3 ή περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις:

    Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες ημέρες;

 

    Έχετε πτύελα τις περισσότερες ημέρες;

 

    Σας πιάνει δυσκολία στην αναπνοή (άσκηση, ανηφόρες, σκάλες) πιο εύκολα από άλλα άτομα της ηλικίας σας;

 

    Είστε πάνω από 40 ετών;

 

    Είστε τωρινός ή πρώην καπνιστής;

 

Εφόσον λοιπόν κάποιος απαντήσει καταφατικά σε 3 τουλάχιστον από τις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να υποβληθεί σε σπιρομέτρηση (απαραίτητη εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ, σε ειδικό Πνευμονολόγο. Με την σπιρομέτρηση μετράμε τον όγκο του αέρα και την ταχύτητα με την οποία εκπνέεται από τους πνεύμονες, ώστε ο γιατρός να εκτιμήσει τον βαθμό σοβαρότητας της ΧΑΠ.

 

Ο πνευμονολόγος, αν το κρίνει σκόπιμο μετά την διάγνωση, μπορεί να κάνει και άλλες γενικές ή ειδικές εξετάσεις προκειμένου να εκτιμήσει το στάδιο βαρύτητας, την επίπτωση της ΧΑΠ σε άλλα όργανα όπως η καρδιά, το μυϊκό σύστημα και την πιθανή ωφέλεια του ασθενή από τις φαρμακολογικές ή μη φαρμακολογικές θεραπευτικές μεθόδους που θα του συστήσει.

 

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 00:00

Η περίοδος μετά από διακοπές, η αρχή της σχολικής περιόδου και η νέα σεζόν για τη δουλειά μας, είναι στρεσογόνοι παράγοντες, οι οποίοι αν δεν προσεχθούν μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, παχυσαρκία αλλά και άλλες σοβαρότερες ασθένειες. Πιο κάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για πιο εύκολη προσαρμογή.

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 00:00

Υπάρχει άραγε ένα ιδανικό χρονικό διάστημα αποχής από τα βάρη, προκειμένου να αναρρώσουμε και να δώσουμε χρόνο και χώρο στο σώμα μας να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο;

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 00:00

Πολύ πιθανόν δεν υπάρχει ασθένεια που να σχετίζεται τόσο στενά με το διαβήτη. Το αναφέρουμε σαν ασθένεια γιατί οι ίδιοι οι διαβητικοί έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα αυτή και δεν νιώθουν καθόλου άσχημα με τους χαρακτηρισμούς.

Επικοινωνία

Ηρώων Πολυτεχνείου 44, Άνω Αρχάνες, 70100, Ηράκλειο Κρήτης

Τ: 2810 751 080

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Natura Pharmacy